x
sadsad x
asdasd
Hala Su İçebileceğiniz 7 Tarihi Çeşme

Hala Su İçebileceğiniz 7 Tarihi Çeşme

05 Eylül 2019

Medeniyetin gelişmesi ile birlikte çok eski dönemlerde yapılan ilkel yapılı çeşmeler birer tarihi esere dönüşmüştür. Özellikle Osmanlı döneminde inşa edilen çeşmeler, günümüzün en çok beğenilen çeşmeleri arasındadır. 

Tarihi yapısı ile dikkatleri üzerine çeken bu çeşmeler, şiirlere, masallara ve türkülere hayat verirken, günümüzde halen suyu ile bizlere de can vermeye devam eder. Su içebildiğimiz bu tarihi çeşmelerden 7’sini sizler için bir araya getirdik. 

1- III. Ahmet Çeşmesi

İstanbul’un en gözde çeşmelerinden biri olan III. Ahmet Çeşmesi, özellikle Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nı ziyarete giden kişilerin uğrak yeridir. Görkemiyle beğeni toplayan tarihi çeşme, 1729 yılında Mimar Ahmet Ağa tarafından III. Ahmet adına yapılmıştır. 

Çeşmenin mermer kabartmalarında vazo içerisinde çiçek motifleri vardır. Ayrıca çeşmenin geniş ahşap saçakları kubbelidir. Duvarları çevreleyen çini kuşakları ise oldukça dikkat çekicidir. 

2- Alman Çeşmesi

Mimari açıdan ülkemizdeki diğer çeşmelerden farklı olan Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı’nda yer alır. Tarihi çeşme 1901 yılında Almanya’da yapılmıştır. Bununla birlikte daha sonra parçalara ayrılarak Türkiye’ye getirilmiştir. 

Koyu yeşil renkli sekiz sütun üzerinde bir kubbe bulunan çeşmenin yapısı, Osmanlı’nın meydan çeşmelerinden oldukça farklıdır. Çeşmenin kubbesinde mermer ve değerli taşlar kullanılmıştır. 

3- İshak Ağa Çeşmesi

Hayır amaçlı yaptırılan İshak Ağa Çeşmesi, İstanbul Beykoz’da yer alır. Tarihi çeşme Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Bununla birlikte çeşmenin son hali 1746’da Gümrük Emini İshak Ağa tarafından verilmiştir. 

4- Bembo Çeşmesi

Girit Adası’nda yer alan Kandiye şehrinde yapılan Bembo Çeşmesi, Hacı İbrahim Ağa tarafından hayır amacıyla inşa edilmiştir. 1550’lerde yapılan ve halen kullanılan çeşmenin ortasında başsız bir heykel bulunur.

5- İnfaz Çeşmesi

Türkiye’deki tarihi çeşmeler arasında en dikkat çekici olanların başında İnfaz Çeşmesi gelir. Topkapı Sarayı’nın dış avlusunda yer alan bu çeşme, Babüsselam kapısına giden iki yanı ağaçlı yolda bulunur. 

Oldukça sıra dışı bir ismi olan çeşmenin bulunduğu yerdeki duvarın arkasında Osmanlı cellatlar konaklardı. Bu nedenle ismi bu kadar ürkütücüdür. 

6- Bahriye Çeşmesi

Bahriye Çeşmesi Heybeliada'nın Lozan Meydanı’nda yer alır. 1917’de yapılan tarihi çeşme, Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından inşa edilmiştir. Çeşmenin yapımında kesme taş ve mermerden kullanılmıştır. Ayrıca hazneli olan çeşme, üç kanatlı meydan çeşmesi olarak yaptırılmıştır. 

7- Ayrılık Çeşmesi

İstanbul’daki hemen hemen herkesin bildiği Ayrılık Çeşmesi, ismini yer aldığı semtten almıştır. Oldukça merkezi bir yerde bulunan tarihi çeşmenin hikâyesi, Osmanlı zamanında Anadolu'ya sefere çıkacak olan bir orduya dayanır. Ordu bu çeşmenin başına gelir ve burada kamp kurarmış. Ailelerine hasret duyan ordu, burada hüzün ve özlem içerisinde olurmuş. Bu nedenle adına Ayrılık Çeşmesi denmiştir. 

Günümüzde su içmek için kullanılan bu tarihi çeşmelerin dışında, insanların içilebilir su alabileceği çok az yer vardır. Bu nedenle artık evlerde ve işyerlerinde sağlıklı içme suyu için su arıtma cihazı kullanılır. Henüz su arıtma makinesi sahibi değilseniz, su arıtma cihazı ve en uygun tezgâh altı su arıtma cihazı fiyatları başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

Sağlıklı ve temiz suya ulaşabilmek için www.ilsersuaritma.com/en-iyi-su-aritma-cihazi sayfamıza erişebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.