x
sadsad x
asdasd
 Ozonlama Sistemleri Nedir?

Ozonlama Sistemleri Nedir?

12 Ocak 2021

Yüksek miktardaki oksidasyon özelliği sayesinde ideal bir dezenfektan olarak karşımıza çıkan ozon, günümüzde pek çok alanda sıklıkla kullanılır. Ozonlama sistemleri ise jeneratör yardımıyla üretilen ozon gazının temas tankı içerisinde su ile temas ettirilmesini sağlayan düzenektir. Bu sistem sayesinde su tüketilebilir hale getirilir ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atılır.

Özellikle içme suyunun şişelenmesi gibi işlemlerin gerçekleştirildiği tesislerde sıklıkla kullanılan ozonlama sistemleri, suyun dezenfekte edilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca yüzme havuzunda bulunan suyun steril hale getirilmesi amacıyla da sıklıkla tercih edilen bu sistem, çok çeşitli ekipmanlarla birlikte kullanıldığı sürece kullanıcılarına avantaj sağlar.

Bu ekipmanların başında ise suda bulunan ve suya verilen ozon miktarını ölçen cihazlar gelir. Böylece ozon miktarı kontrol altında tutulur ve çok daha ideal bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkarılır.

Ozonlama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Ozonlama sistemlerinde yer alan jeneratörler farklı modellere sahiptir ve bunların her biri farklı şekilde çalışır. Bunların ürettiği ozon miktarı, tükettiği enerji oranı, bakım şekilleri, kapladığı alanlar ve tasarımları nasıl çeşitlilik gösteriyorsa çalışma prensibi de değişir. Bununla birlikte genel olarak sistemin çalışma prensibi aynı olur. Yüksek oranda ozon üretiminin gerçekleştirilebilmesi için oksijen bakımından zengin olan gaz kuvvetli bir elektriksel alandan geçirilebilir.

Yoğun enerji sayesinde belirli oksijen molekülleri parçalanır. Ardından oksijen atomları oluşur ve diğer oksijen molekülleri ile birleşir. Böylece 3 oksijen atomlu ozon molekülü ortaya çıkarılır. Ozon stabil özellikte olmayan bir gazdır ve depolanamaz özelliktedir. Bu nedenle kullanılacağı yerde ozonun üretilmesi gerekir. Bu da ozonlama sistemleri sayesinde mümkün olur. Bu tür sistemlerde ısı açığa çıkar ve jeneratör ısınır.

Cihazın zarar görmemesi için soğutma sistemi ile düzenli olarak soğutulmalıdır. Bu sistem genellikle soğutma suyu ile gerçekleştirilirken daha küçük kapasiteli cihazlarda hava soğutmalı sistemler mevcuttur. Ozon üretim sürecinde kullanılan yöntemler ise sessiz korona deşarjı ve ultraviyole radyasyon şeklindedir.

Ozonlama Sistemleri Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Ozonlama sistemler çok sayıda farklı alanda farklı amaçlarla aktif olarak kullanılır. Oldukça etkili bir oksidasyon kapasitesine sahip olan ozonun üretilmesini sağlayan bu sistem sayesinde dezenfeksiyon işlemleri yapılarak sudaki organik ya da inorganik maddeler giderilir. İçme suyu arıtma tesislerinde kanserojen etkisi olan ön klorlama yerine ön ozonlama için güvenle kullanılır.

Ayrıca çalkalama ve dolum suyunun ozonlanması için kullanılan bu sistem, atık sulardaki organik madde giderimi için de tercih edilir. Atık sulardaki renk giderimi, demir-mangan oksidasyonu ve fenol, siyanür, azot oksitler gibi zehirli maddelerin oksidasyonu amacıyla ihtiyaç duyulan ozonlama sistemleri, sudaki kötü kokuların giderilmesinde de etkilidir.

Son yıllarda soğutma kulelerinde kullanılan sistem, gıda sektöründe de oldukça yaygındır. Kimya sanayii, balık üreten kuluçkahaneler, yüzme havuzları, kâğıt sanayii ve soğuk hava depoları gibi alanlarda da kullanılan ozonlama sistemleri, son dönemlerin en çok rağbet gören sterilizasyon yöntemlerinden biridir.

Endüstriyel Su Arıtma Cihazı ürünlerinin incelemek için tıklayınız.  https://www.ilsersuaritma.com/endustriyel-cihazlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.